Nemzetközi hírek

warning: Creating default object from empty value in /home/dev3com/public_html/mvaat/modules/taxonomy/taxonomy.module on line 1364.

H1N1 influenza görényben, H3N2 nyércekben

Az USA Oregon államában először sikerült kimutatni, hogy egy görény H1N1 influenza vírussal fertőződött. Az állat a vírust a már korábban megbetegedett tulajdonosoktól kapta el. Közismert tény, hogy a görények fogékonyak az emberek által terjeszett különböző influenza törzsekre, de ezidáig ez az első ismert eset, amikor görény az új influenza vírussal fertőződött. Egyelőre nincs információ, ami megerősítené, hogy a másik irányú (görényről emberre történő) fertőzés is bekövetkezett volna.

Ezzel szinte egyidőben hírt adtak Dániából arról, hogy egy nyérceket tenyésztő farmon az állatok H3N2 influenzavírussal  fertőződtek. Ez azonban nem első alkalommal történt meg, korábban már előfordultak hasonló megbetegedések nyércek között.

A teljes hír itt olvasható:

http://www.oregonlive.com/pets/index.ssf/2009/10/ferret_gets_swine_flu_f...
http://www.promedmail.org/pls/otn/f?p=2400:1001:1552200171659613::NO::F2...

 

Főemlősök vércsoportjainak kutatása

To date, no cooperative effort in blood typing has been conducted for the four great ape species (gorilla, chimpanzee, bonobo, orangutan), largely due to logistics of coordination and consistent analy

Újabb áttörés az orrszarvú szaporodásbiológiában!

Megszületett a Fővárosi Állat- és Növénykert várva várt orrszarvúja. A
hajnali ötkor világra jött apróság az első olyan orrszarvú a világon,
amelyik fagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználásával,
mesterséges úton fogant.

Amerikai segítség a lerombolt bagdadi állatkertnek

Amerikai katonák és állatorvosok segítenek a lerombolt bagdadi állatkert újraindításában. Katonai segítséggel hoztak helyre kifutókat, míg az iraki állatorvosok internetes "távoktatással", amerikai egyetemi előadásokat hallgathatnak a vad- és állatkerti állatok betegségeiről.

Fotóesszé a vadonélő állatok kereskedelméről

"A vadállatok kereskedelme a kábítószerek és fegyverek után a világ harmadik legnagyobb illegális üzlete. Évente mintegy 30.000 főemlős, 3-5 millió madár és 10 millió hüllőbőr kerül értékesítésre..."

Patrick Brown Black Market (Feketepiac) című fantasztikus fotóesszéje itt tekinthető meg a vadon élő állatok kereskedelméről:
http://www.mediastorm.org/0015.htm

Földet esznek a csimpánzok malária ellen?

Egy nemrégiben publikált tudományos cikk szerint egyes Ugandában élő csimpánz csoportok földet és különböző, gyógyhatással bíró növényeket esznek a malária megelőzésére.

 

Golflabdát evett piton

Négy golflabdát evett egy ausztráliai piton. Érdemes elolvasni a BBC NEWS-on megjelent hírt, mert néhány érdekes fotóban beszámolnak az eset megoldásáról is.

Halva született indiai orrszarvú

Halva született a Cincinatti Állatkert indiai orrszarvúbébije. A borjú mesterséges termékenyítéssel fogant, a termékenyítés során mélyhűtött spermát használtak.

Az eredeti hír itt olvasható...

 

Madárinfluenza és a vadállatok kereskedelme

A Wildlife Conservation Society egy frissen megjelent tanulmányra hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy a vadállatok - többnyire illegális - kereskedelme hatalmas veszélyt jelent az olyan betegségek szempontjából, mint a madárinfluenza, vagy a SARS.

A korábbi esetek vizsgálata során azt találták, hogy számos esetben bizonyítható a madárinfluenza Dél-Kelet-Ázsiából kiinduló terjedése, amely a vadmadarak csempészetének, illetve az Ázsiában gyakori, meglehetősen kontrollálatlan állatpiacoknak köszönhető.

A fent hivatkozott tanulmány, illetve több más madárinfluenzával foglalkozó cikk teljes szövegével együtt ingyenesen elérhető a Journal of Wildlife Diseases különszámában.

Az alábbiakban olvasható a teljes anyag:

Tartalom átvétel